Život je konstantna promena

Život je konstantna promena

Živimo u eri u kojoj smo svi suočeni sa neverovatnim porastom svih vrsta promena. Menja se model socijalnog okruženja, menja se priroda, menja se naša biografija i fizička dimenzija, menjaju naše ideje i sistemi vrednosti.

Ako se sve menja, zašto se odupiremo promeni?
Kao ljudska bića darovani smo kreativnim umom kako bi stvorili sopstvenu realnost koju, kada ne čini da napredujemo, možemo sami da menjamo.
Naša ličnost je definisana kroz obrazac ponašanja, misli i emocija, koji je delom nasleđen, delom stečen i potom oblikovan kroz životno iskustvo. Taj obrazac objašnjava kako mi doživljavamo stvarnost i pokazuje način na koji utičemo na naše okruženje.
Aspekti ličnosti koji nas opisuju kao introvertnu ili ekstrovertnu, stabilnu ili nestabilnu, osetljivu ili neosjetljivu, intuitivnu ili racionalnu osobu, nisu uvek postojali na isti način. Prošli smo kroz različite faze razvoja ličnosti da bismo postali takvi kakvi jesmo – od detinjstva, do naše trenutne situacije i sve do naše buduće smrti.

Transformacija našeg sveta počinje na unutrašnejm nivou.
Ukoliko ne prevaziđete uspomene zbog kojih vučete traume, osećate tugu, stid, bol i patnju i sve te stvari koje ste doživeli strašno i nepravedno, nikada nećete shvatiti potencijal ili snagu vašeg uma.
Oslobađanje od starih navika i prihvatanje novih, koliko god korisnih za vas, može ponekad da bude zbunjujuće. Svaka vrsta promene vodi u neizvesnost koja nas plaši. Ljudsko biće ima veliku želju za kontrolom, ali kao racionalna bića, potrebno je da naučimo da sigurnost ne postoji, osim u slučaju smrti. Koliko god se trudili da sve držimo pod kontrolom, postojaće određene situacije ili okolnosti u kojima smo bez ikakve moći da na njih utičemo.

Ako ste odlučni da se promenite, u sledećim redovima pronaći ćete potrebne korake za sprovođenje postupka promene.
1. Upoznajte sebe
Kada je u pitanju nov početak, prvi korak je da što bolje upoznate sebe. Preispitajte koje su vaše želje, koji su kvaliteti koje imate i u kom pravcu želite da idete. Potrebno da potvrdite sebi da želite da se menjate i da mišljenje drugih ne utiče na vašu motivaciju i stavove. Ciljevi kojima težite moraju da budu jasni.
Povezan članak: Moje želje su suština mog života
2. Ljubav prema sebi
Veoma je važno da ne budete previše strogi prema sebi i zahtevate više od sopstvenih mogućnosti. Pomeranje sopstvenih granica treba da ide postepeno, u skladu sa vašom prirodom, posebno ako gađate cilj koji je visoko. U suprotnom možete da naiđete na lažna očekivanja koja mogu da vas dovedu do frustracije.
3. Strategija
Jednom kada imate jasnu želju za promenom i znate tačno šta želite da promenite, neophodno je da napravite strategiju. Najbolje je da sve stavite na papir kako bi vam bilo lakše da vizualizujete postignut uspeh. Takođe je važno da postavite podciljeve i date im vremenske rokove. Osetite strast prema svemu što radite, jer promena nije samo da se vizualizuje svrha, već da uživate u tom procesu.
4. Bezbedan mentalni prostor
Zona komfora je nematerijalno mesto gde se osećamo zaštićeno i prijatno, a napuštanje ovog područja zahteva da se trudimo da testiramo mentalne šeme koje nisu uvek adaptivne.
Povezan članak: Napuštanje je ponekad korak napred
5. Strah
Napuštanje zone komfora može da izazove određeni stepen anksioznosti, uglavnom zbog straha od neizvesnosti. Ako vidite samo negativne posledice promene, to će ozbiljno da ugrozi vaše samopouzdanje. Budite svesni da može doći do uspona i padova. Čak i da ne ide po planu, to ne znači da treba da odustanete, već da napravite nove mogućnosti i nakon pada ustanete što je pre moguće.
6. Poređenje
Promena je individualni proces i svaka osoba je priča za sebe, zato izbegnite da se poredite sa drugima. Jedino što može da koristi je da znate da se uspeh uči, pa tako možete da kopirate model ponašanja onih osoba koje su već postigle to što vi želite. Kad počnete da gubite motivaciju nahranite svoj um pozitivnim mislima.
Povezan članak: Autohipnoza
7. Ograničavajuća uverenja
To su one iracionalne misli koje nam ne dozvoljavaju da se menjamo i koje ometaju naš lični rast. Na primer, „to nije više za moje godine”, “nikada mi to neće poći za rukom” i slično. Oslobodite ih se!
8. Odgovornost
Preuzimanje odgovornosti znači da ste spremni da donosite odluke i razvijete sposobnost da u svakoj situaciji vidite nešto dobro. Tako ćete da obezbedite duševni mir u kom je ključ za otvaranje vrata uspeha.Kada ste svesni da ste vi jedina osoba koja je odgovorna za sve što se događa, vi ste odbacili mogućnost da budete žrtva. Odgovornost se vezuje za akciju, uloga žrtve vas parališe.
Povezan tekst: OK je reći, ali kada je pravi trenutak?
9. Pomoć
Ako među vašim prijateljima ili porodicom nema nikoga da vam pomogne oko određenih stvari, možete da razmotrite mogućnost angažovanja profesionalnih trenera za lični napredak..
Povezan tekst: Life Coaching
10. Moć sadašnjeg trenutka
Povežite se sa sobom i u svakom trenutku budite prisutni tu gde jeste. Naloge za promenu ste već poslali univerzumu, iskustva iz prošlosti su vam poznata, a budućnost zavisi od akcije koju preuzimate sada.
11. Upravljanje emocijama
Nedostatak motivacije ili previše očekivanja mogu da utiču na proces promene. Svesnost naših emocija i učenje upravljanja njima je odlučujući faktor lične transformacije.

I za kraj nešto najlepše – citat Patrijarha Pavla:
“Pozvani smo da činimo saglasno svome zvanju onoliko koliko možemo i koliko nam je Bog dao. Ni manje, ni više. Ono što mi ne uspemo da učinimo, to ostaje da učini Gospod i nadopuni naše nedostatke”.Call Now Button