Hipnoterapija za bezbolni porođaj

Hipnozu možemo da opišemo kao stanje opuštenosti i promenjene svesti izazvane sugestijama. Hipnotisana osoba se oseća veoma prijatno i potpuno opušteno, ali je istovremeno veoma fokusirana i dobro reaguje na pozitivne predloge. Ne postoji mogućnost da se hipnotisane osobe kontrolišu ili da se njima manipuliše. Osobe u hipnozi su uvek u stanju da misle, čuju i razumeju šta im se govori. Svesni su svega šta se događa, ali zadržavaju svoju samokontrolu.

Hipnozu kao pomoćnu metodu, širom sveta koriste zdravstveni radnici u cilju bržeg ozdravljenja njihovih pacijenata, lakšeg podnošenja bolova, postoperativnog oporavka i sl.

Na koji način hipnoterapija pomaže prilikom porođaja ?

Hipnoza može da vam pomogne ako se odličite za porođaj prirodnim putem. Hipnoterapija vas usmerava na postizanje izuzetnog stepena kontrole nad vašim umom i telom. To podrazumeva da imate veću sposobnost da kontrolišete bol, strah i anksioznost tako da tokom porođaja prolazite mirnije iskustvo i rađate bebu bez komplikacija i sa manje stresa.

Još tokom trudnoće uz pomoć hipnoze možete da prevaziđete ili znatno ublažite nelagodnost zbog bola u leđima, jutarnje mučnine, glavobolje ili nesanice. Strah od bolnice, igala, tokofobija, panični napadi i postporođajna depresija mogu takođe da stvore niz neprijatnosti trudnici ili porodilji. Učenje autohipnoze vam pomaže da razvijate sposobnost i preuzmete kontrolu nad svojim mislima i na lak način prevaziđete pomenute probleme.

Da li se hipnoza preporučuje tokom trudnoće?

Nije neobično za trudnice da razvijaju različite vidove problematičnih, negativnih i depresivnih misli koje se tiču njene budućnosti. Jasno je utvrđeno da ublažavanje takvih emocija tokom trudnoće smanjuje mogućnost nastanka postporođajne depresije.

Buduće majke koje uče autohipnozu daju sebi mogućnost za više kontrole tokom trudnoće i prilikom porođaja.

U hipnozi postajete svesni dolaska bebe na svet. Tako nešto se zaista ne sme propustiti.

Žene koje su imale iskustva sa hipnozom tokom porođaja će skoro uvek da koriste ovu metodu i u narednim porođajima.

Koje su prednosti primene hipnoze tokom porođaja?

  • Skraćenje perioda porođaja. Utvrđeno je da se hipnozom može skratiti period porođaja
  • Smanjenje upotrebe analgetika ili potpuno izbacivanje upotrebe istih. Edukovanje trudnica hipnotičkim tehnikama može značajno da umanji bolove u toku porođaja. Ako i postoji nekad potreba za analgeticima, često sa primenom hipnoze bude dovoljna manja doza. To je prednost jer analgetici mogu biti rizični i za majku i za plod.
  • Manji stepen iscrpljenosti majke posle porođaja. Ako su opuštenije i mirnije tokom porođaja žene su sasvim razumljivo manje iscrpljene posle njega.
  • Manji stres za novorođenu bebu. Dokazano je da bebe koje dođu na svet na ovakav način, plaču manje, bolje se hrane i generalno su mirnije, zbog manje trauma pri rađanju.
  • Mirnije iskustvo rađanja. Sa više kontrole nad svojim mislima i telom, buduće majke mogu da imaju normalniji pristup porođaju i u stanju su da uživaju i osete radost u samom činu dolaska bebe na svet.
  • Hipnoza je potpuno bezbedna i efikasna metoda. U zapadnom svetu mlade žene su iskustvo rađanja deteta opisivale kao izuzetno bolan događaj, dok se žene u nekim drugim kulturama pripremaju za rađanje deteta potpuno mirno i tiho. Hipnoza obezbeđuje mir i opuštenost, fizički i mentalno, tako što smanjuje bol, reguliše krvni pritisak, anskioznost, stres i mučninu.
    Posle porođaja je manja šansa za nastajanje postporođajne depresije.

Da li hipnoza utiče na prenatalnu depresiju?

Važno je da se pre porođaja obrati pažnja na žene koje su imale simptome depresije tokom trudnoće. Uzroci za njeno nastajanje su različiti: neplanirana trudnoća, nestabilan partnerski odnos, nesigurnost u vezi posla, loša materijalna situacija i sl. Kod ovog tipa depresije se pojavljuju osećanja beznadežnosti, bespomoćnosti i neadekvatnosti.

Američki psihijatri su 2002. godine otkrili da je uzimanje antidepresiva iz grupe SSRI tokom trudnoće povezano sa dvostruko većom šansom za razvoj preranog porođaja i posledično manjom težinom novorođenčeta. Takođe izloženost pomenutim lekovima u poslednja 3 meseca trudnoće dovodi do slabije ocene fizičkog zdravlja deteta.

Kod žena koje su uzimale antidepresive i koje zbog trudnoće moraju da prestanu sa takvom terapijom postoji mogućnost da razviju depresivnost većeg intenziteta.

Trudnice koje savladaju veštine za prevazilaženje ovakvih problema koji mogu nastati u trudnoći i za vreme porođaja, daju sebi šansu da imaju veću kontrolu situacije i sopstvenog života uopšte.

Kako hipnoza utiče na postnatalnu depresiju?

Postnatalna depresija se pojavljuje u 10-15 % trudnica godišnje.

Veliki broj žena oko četvrtog dana posle porođaja, osećaju neraspoloženje i tugu. Ovo je sasvim normalno i naziva se postporođajna tuga. Ipak neke žene nastavljaju da se osećaju tužno i anksiozno u vezi svoje bebe i nesposobne su da izađu na kraj sa novom situacijom. One osećaju neadekvatnost ili čak krivicu zato što sebe doživljavaju kao lošu majku. Nedostatak kvalitetnog noćnog sna zbog bebe koja se budi i plače, takođe dodatno povećava umor i letargiju tokom dana.

Negativne misli, brige i strahovi povećavaju depresivni period koji može potrajati mesecima, a nekad i više od godinu dana. Takvo stanje može da ugrozi odnos između majke i deteta.

Da li hipnoza pomaže kod postporođajne depresije?

Kratki hipnotički treninzi mogu da pomognu ženi da razmišlja i da se oseća drugačije jer se osposobljava za kvalitetnije savlađivanje problema u osetljivom periodu.

U kakvoj su vezi sa trudnicama primarna i sekundarna tokofobija (strah od smrti)?

Postoje primarna i sekundarna tokofobija.

Primarna tokofobija je strah od smrti tokom porođaja i gađenje ili osećanje užasa od samog procesa porođaja. Žene sklone ovoj vrsti straha na svaki način izbegavaju trudnoću.

Sekundarna tokofobija nastaje na osnovu prethodnog traumatskog iskustva na porođaju, slabe akušerske i medicinske usluge, prethodne postnatalne depresije ili neke druge lične zabrinutosti i anksioznosti.

Naravno, ne doživljavaju sve žene ovakvo iskustvo. Neke žene su osetljivije od drugih, jer prag bola i emocionalne tolerancije su individualna stvar.

Oba ova problema mogu biti rešena ako se ženi obezbedi pravovremena pomoć iskusnog hipnoterapeuta.

Kako se sprovodi priprema za porođaj u hipnozi?

Rađanje deteta treba da bude radostan, miran događaj do koga se dolazi prirodno, ali se mnoge buduće majke plaše da će cela ta situacija biti strašna, bolna i komplikovana.

Priprema za porođaj pomoću hipnoze predstavlja seriju seansi za trudnice koja treba da ih nauči tehnikama opuštanja kroz samohipnozu, što ima za cilj da ih osobodi straha i tenzije i da zameni neprijatna osećanja unutrašnjim mirom i poverenjem. Hipnotička priprema za porođaj je veoma popularna u zapadnim zemljama, mada je i tamo postepeno dobijala na popularnosti.

Hipnotičke seanse u pripremi rađanja objašnjavaju da je telo majke programirano da radi u neuro-mišićnoj harmoniji sa prirodnim procesom rađanja i podrazumeva edukaciju žene kako se stvara i kontroliše prirodni regulator bola. Seanse se (po izboru) organizuju u prisustvu oca deteta koji igra značajnu ulogu u stvaranju sigurnog ambijenta za buduću majku.

U seansama žena takođe uči o zabludi da je bol sastavni deo prođajnog procesa i zašto žene u drugim kulturama mogu da se porađaju skoro bez ikakve nelagode. Praksa duboke relaksacije i vizualizacije zajedno sa tehnikama disanja su važni delovi kursa.

Povratne informacije od parova koji su imali iskustvo sa hipnotičkom pripremom su veoma pozitivne. Oni govore o tom ohrabujućem iskustvu u atmosferi bez straha i tenzije.

Žene su konstantno bombardovane sa negativnim pričama u vezi rađanja. Često se govori da je to nešto najbolnije što će se desiti u njihovom životu, iznose im se svi krvavi detalji porođaja sa komplikacijama i o mogućim medicinskim intervencijama. Na to se dodaju priče o dojenju i neprospavanim noćima. Nije ni čudo da žene postanu anksiozne i zabrinute od tih priča i da bol zbog rađanja postaje samoispunjavajuće proročanstvo.

Hipnoza vam pomaže za rađanje deteta bez stresa

Porođaj je prirodna pojava, nešto za šta je žensko telo i stvoreno. Rađanje sa hipnotičkom pripremom je tehnika za postizanje zadovoljstva u rađanju deteta prirodnim putem – bez stresa.

Hipnoza pomaže da se povežete sa vašim unutrašnjim resursima, vašom unutrašnjom snagom koja vam omogućava da ostanete opušteni i spokojni, stvarajući svoj prirodni epidural.

Bol je veoma subjektivna stvar i ako neko misli o bolu, onda će ga i isprovocirati. Hipnoterapiju treba kombinovati sa edukacijom o biologiji tela i o tome kako je telo žene stvoreno za čin rađanja i ako buduća majka razmišlja o kontrakcijama koje treba da pomognu bebi da uđe u novi svet, onda će ona automatski da ima drugu perspektivu o rađanju i porođaju.

Šta još može da bude problem koji je moguće rešavati uz pomoć hipnoze?

Ostali problemi vezani za porođaj uključuju cepanje delova porođajnog kanala, zarastanje istih, dojenje, vraćanje na figuru pre trudnoće. Sve ovo se pokriva hipnotičkom pripremom za porođaj.

Mnoge žene koje su imale carski rez pri prvom porođaju i sada žele prirodan porođaj, to mogu lakše da prihvate uz pomoć hipnoze. Hipnoza je takođe rešenje i za one žene koje su imale duge i bolne porođaje sa različitim intervencijama ili epiduralnom anestezijom. Žene koje su savladale tehnike autohipnoze lakše su se oporavljale, nisu imale problema sa dojenjem i većina se vraćala prvobitnoj figuri za 2 do 3 nedelje posle porođaja.

Unutrašnji fokus hipnotičkog transa je povezan sa unutrašnjim fokusom porođaja, tako da hipnoza zaista doprinosi magičnom iskustvu rađanja.

Ne možeš da kupiš sreću – ona se rađa !

Sve što treba da uradite je da se javite na +381 62 250 100 ili popunite formular i zakažite svoj termin.

    Call Now Button