Prestanak pušenja – stop cigaretama

Da li ste se ikada zapitali da li zaista želite da pušite?

Cigarete se prave od lišća duvana čiji rast pomažu pesticidi i različita đubriva. Lišće se suši u pećima na drva za koja se koriste hektari posečenih šuma. Potom se duvanu dodaju različiti aditivi. Jedna cigareta sadrži hiljade hemikalija od kojih mnoge uzrokuju rak. Nikotin je psihoaktivna supstanca koja utiče na mozak i na srce. To je lukava supstanca koja istovremeno deluje i smirujuće i uzbuđujuće. Katran iz duvana oblaže i oštećuje pluća i tako otežava disanje. Lepljiv katran je najčešći uzročnik raka grla i pluća. Ugljen monoksid kao još jedan sastojak cigareta lišava organizam kiseonika. On čini krv gušćom i lepljivom što povećava rizik zgrušavanja krvi. Tu su još i amonijak, cijanid, arsen, benzen, DDT. Proizvođači duvanskih proizvoda dodaju različite ukuse u svoje proizvode koji maskiraju loš ukus duvanskih otrova.

Ubistvena statistika

Svake godine, nekoliko miliona ljudi širom sveta umire je zbog posledica upotrebe duvana!

Pušenje uništava vaš izgled. Pušači imaju smežuran ten, ranije stare i sa 40 godina usled manjka kiseonika imaju bore kao da su 20 godina stariji. Telu je potreban kiseonik da održi kožu zdravom i da napravi nove ćelije u zamenu za stare. Pušenje izaziva krvarenje desni i gubitak zuba. Da li ste videli “dlakav”jezik pušača? Katran se taloži i sprečava prirodnu zamenu ćelija na površini jezika i time se dobija “dlakav” efekat. Ovo zadržava hranu i doprinosi razvoju lošeg zadaha. Ljubljenje pušača je kao lizanje pepeljare. Sa lošim zadahom, žutim prstima, desnima koje krvare, odećom i kosom koja se oseća na dim, pušači zaista “štrče” u grupi ljudi. Pušačima je oštećeno čulo mirisa i često ne shvataju koliko smrde.

Pušenje vas ostavlja bez daha, skraćuje vam život, i ostavlja vas bez novca. Cena pakle cigareta nije možda za svakog od vas velika, ali nevolja je što jedna nije dovoljna. To je kao da bacite novac u vatru i gledate kako gori. Razmislite šta sve možete da uradite sa novcem koji bacate na cigarete?

Promenite misli i promenićete svoj život!

 1. Pronađite svoje razloge za ostavljanje pušenja:
  Fizičke prednosti:
  – osećaj ukusa i mirisa je bolji, hrana više prija, dah iz usta je svež, cirkulacija krvi je bolja, a koža poprima zdraviji izgled, poboljšanje sveukupnog zdravlja, prestanak kašlja i čestih upala, pravilniji rad srca, niži krvni pritisak, manji rizik obolevanja od bronhitisa, srčanog infarkta, emfizema, čira na želucu, karcinoma svih lokalizacija…
  Društvene prednosti: imate više slobodnog vremena za posao, porodicu i prijatelje, ne smetate drugima dosadnim izduvavanjem dima što ih čini pasivnim ili prisilnim pušačima, vaš životni prostor, stvari i automobil odišu svežinom, više uživate u određenim društvenim okupljanjima gde je pušenje zabranjeno i konačno, dobijate naklonost porodice i prijatelja.
  Emocionalne prednosti: – zadovoljstvo zbog kontrole svojih emocija i ponašanja bez cigarete, porast osećaja lične vrednosti, povećanje samopouzdanja, zadovoljstvo zbog davanja pozitivnog primera deci i drugima, nema više potrebe stalnog izvinjavanja, prestaje osećanje krivice, raste osećaj sreće i zadovoljstva, na budućnost i sopstveni život gledate s više poverenja, sve ukupno se bolje osećate jer ste pobednik!
  Finansijske prednosti: nema više izdataka za kupovinu cigareta
 2. Nađite podršku. Recite svojim prijateljima, rođacima i partneru vašu nameru i tražite od njih da podrže vašu odluku da ostavite cigarete.
 3. Odredite datum ostavljanja duvana. Napravite listu situacija u kojima pušite. Šta bi u tim situacijama moglo da vam zameni cigaretu? Budite spremni da izađete na kraj sa pušačima. Vežbajte „ Hvala, ne pušim“ i budite ponosni na svako izgovoreno “Ne”.
 4. Probudite se i doživite što snažniji osećaj slobode. Pročitajte listu vaših razloga za ostavljanje duvana. Sve radite isto, samo bez cigareta.
 5. Pijte puno vode i sokova od povrća da očistite svoj organizam. Jedite zdrave obroke, sa puno svežih salata.
 6. Vežbajte. Što se više budete kretali, to ćete manje da mislite na cigarete. Izuzetno je važno da dišete pravilno za vreme vežbanja i dok se posle vežbanja opuštate.
 7. Brinite više o sebi. Sada imate više novca za trošenje. Kupite sebi poklon i planirajte šta ćete kupiti sebi za novac koji uštedite.
 8. Ako imate utisak da se osećate lošije – znajte da pobeđujete. Vaše telo se oslobađa toksina i počinje da se obnavlja. Izbegnite iskušenja. Nemojte ni da pomislite “uzeću samo jednu“. To je siguran put za vraćanje staroj navici.
 9. Budite pozitivni. Prestajanje sa pušenjem je stvaranje nove budućnosti. Krenite po redu. Danas samo odlučite da nećete pušiti.
 10. Dakle, sve počinje od misli, a misli se mogu menjati. Vi ste dali moć cigareti da gospodari vašim životom, vi ćete je i oduzeti!

Kako hipnoza može da vam pomogne u ostavljanju pušenja?

Postoji više različitih prepreka kod oslobađanja od pušačke zavisnosti i one ne uključuju samo apstinencijalne simptome. Razlozi koje uglavnom pušači navode da su im prepreka su: strah od povećanja telesne težine, strah da neće biti u stanju da žive bez cigareta, strah da neće izdržai krizu, strah da neće biti u stanju da rešavaju životne probleme bez cigareta.

To se uglavnom događa zbog nedovoljne pripreme i nedostatka znanja o funkcionisanju ljudskog uma. Glavni problem je što pušači ne shvataju koliko veliku ulogu ima um u životu svakog pušača. Početak pušenja je najčešće zbog određenog razloga: da se uklopite u svet odraslih, kao izraz pobune, u suočavanju sa teškim problemima, da prikrijete nesigurnost, da impresionirate nekoga ko vam je važan. Takve zablude su duboko ukorenjene u vašem umu. Kasnije se stvaraju pušačke navike koje su vezane za određena mesta, grupe ljudi, vreme, emocije, događaje ili situacije u kojima palite cigaretu.

Koja je uloga podsvesnog uma u pušačkoj zavisnosti?

Velika. Pušači su stvorili naviku da zapale cigaretu u određenoj situaciji.

Podsvest ne razmišlja, ona se ponaša po nalogu koji ste joj vi zadali.

Dobra strana je da te naloge možete da menjate i asocijacije zamenite za neke koje su korisnije za vas.

Hipnoza ovde ima veliku ulogu. Vašu svesnu želju da prestanete da pušite se uz pomoć hipnoze povezujete sa nesvesnim procesom za pokretanje mehanizama koji su podsticaj za promenu.

Ako uporedimo naš um sa kompjuterskim programima, operativni sistem u kompjuteru bi odgovarao našem podsvesnom umu. To je deo koji raspolaže sa informacijama od vašeg rođenje i funkcioniše automatski. Podsvest ne razmišlja – ponašanje se dešava automatski pokrenuto određenom emocijom i posle nekog vremena ponavljanja određene radnje pretvara se u obrazac.

Takođe velika korist od hipnoze u ostavljanju pušenja je ta što hipnoza sprečava dobijanje kilograma, jer promenom načina razmišljanja o štetnim navikama utiče se i na vaš odnos prema hrani. Nakon ostavljanja cigareta jedete onoliko koliko vam je realno potrebno.

Kako sebe da naterate da donesete odluku?

Da biste doneli odluku morate da otklonite svoje razloge za pušenje. Mnogo pušača smatra da je cigareta njihov jedini porok ili jedino zadovoljstvo koje sebi relativno lako omoguće. Alternativa za vas je da nađete nov izvor zadovoljstva, možda nov hobi koji će vam okupirati vreme i od kog ćete imati koristi.

Kako da održite status nepušača?

Glavna greška koju mnogi pušači prave je da teraju sebe da prekinu sa pušenjem snagom volje razmišljajući kako će se razboleti, što je svakako vrlo moguće, ali to ne čini dobro vašem stanju svesti, jer u tom slučaju ostavljate pušenje iz straha, a ne iz želje.

Hipnoza pomaže da stvorite emociju za vaš status nepušača.

 

Kada se oslobodite svog “tihog ubice”, iskoristite taj momenat da nastavite dalje. Važno je da izbegavate bilo kakve zamke i sprečite bilo šta što vas može navesti da se vratite staroj navici. To se najčešće dešava zbog razmišljanja o cigaretama, zbog straha da ćete se ugojiti ili zbog apstinencijalnih simptoma.

Hipnoza deluje na svest pušača da svojim ponašanjem i načinom razmišljanja spreči ulazak u zamke koje ga ponovo mogu vratiti poroku, jer se zablude o cigaretama menjaju u njihovom korenu – podsvesnom umu.

Moja metoda je pomogla mnogima da se nakon samo jedne seanse oslobode pušačke zavisnosti. Ne dajem garnciju na uspeh, već samo veliku šansu da svoju odluku sprovedete na lak način.
Pitam se, kad sam pomogla njima, zašto ne bih i vama?

Samo je potrebno da se javite na +381 62 250 100 ili popunite formular i zakažite svoj termin.

Sada!

  Call Now Button