Radost življenja – kako da sreća bude veća?

Radost življenja – kako da sreća bude veća?

Nagle klimatske promene, sve kraći dani, kiša, vetar i zimski period koji sa sobom donosi niske temperature, predstavljaju skup uslova životne sredine koji određuju reakciju ljudskog tela.
Bez obzira na sve ove parametre čiji uticaj može da poboljša ili pogorša naša raspoloženja, očigledno je da postoje ljudi koji mogu lakše da prevaziđu sezonski afektivni poremećaj i svoj život vode na zadovoljavajuć način.

Od čega to zavisi?
Ako izuzmemo hronične bolesnike ili psihički labilne osobe koje se teže prilagođavaju vremenskim promenama, postoje osobe koje se jednostavno prepuste biološkom mehanizmu koji ih vodi ka depresivnom raspoloženju, inertnosti i sve mračnijim emocijama.

Da li možemo da utičemo na naša osećanja?
Odgovor je DA. Emocionalna inteligencija se uči i ona podrazumeva skup veština koje nam omogućavaju da prepoznamo, razumemo i upravljamo svojim osećanjima, da se razvijamo i napredujemo u svakoj oblasti svog života, prihvatamo situacije bez stresa i lakše prevazilazimo prepreke koje nam se ispreče na životnom putu.
Izuzetno je važno istaći da niko nije oslobođen od negativnih osećanja, čak i ako ima veoma razvijenu emocionalnu inteligenciju. Budući da će emocije – pozitivne i negativne – uvek biti prisutne, tajna je da ih identifikujete i znate zašto su prisutne kako biste mogli da se dalje ponašate u skladu sa njima.
Emocionalna inteligencija postala je jedna od najvažnijih paradigmi savremene psihologije zato što je čovek pre svega emocionalno biće. Iako mislimo da svoje odluke donosimo zahvaljujući razumu, sve više studija dokazuje da je veliki deo naših odluka pokrenut upravo emocijom.

Razni terapeutski pristupi su uvek održiva opcija za pomoć kada su u pitanju neželjena stanja. Stručnjaci će uvek biti spremni da nam pruže neophodne alate za pomoć u oslobađanju od strahova, briga, loših navika, depresivnih stanja i drugih emocija koje bi trebalo da obradimo i da ih se solobodimo.

U ovom članku više bih posvetila pažnju jednom od načina da se preveniraju takva stanja, a to podrazumeva prirodni podsticaj lučenja hormona zadovoljstva i sreće.

Grupu hormona, takozvani „kvartet sreće“ čine: endorfin, serotonin, dopamin i oksitocin.

To su supstance koje cirkulišu u telu, doprinose poboljšanju zdravlja i u direktnoj su vezi sa osećajem zadovoljstva.

U daljem tekstu predlažem navike koje mogu da postanu deo vaše svakodnevnice, a koje podstiču proizvodnju ovih hormona.

Endorfini su specifični neurotransmiteri koje smatraju za prirodno sredstvo protiv potištenosti, depresije, anksioznosti i bola. Povećana koncentracija endorfina utiče na smanjenje neprijatnog osećaja koji izazivaju bolna stanja (fizička ili psihička) i time dobijaju suštinsku ulogu u našem osećaju sreće i boljeg raspoloženja.

6 načina da povećate nivo endorfina?
– Programi vežbanja i rekreativnih sportskih aktivnosti, posebno na svežem vazduhu.
– U dnevni jelovnik ubaciti začinjenu i umereno ljutu hranu, kao i crnu čokoladu.
– Provesti što više vremena i konstruktivne komunikacije sa prijateljima i porodicom.
– Masaža – posebno stimulisanje određenih tačaka za popuštanje mišićne tenzije, ubrzavanje cirkulacije i povećanje energije. Takođe refleksologija (masaža stopala) za postizanje i održavanje unutrašnje ravnoteže.
– Aktivno slušanje muzike (ako je slušate samo u pozadini, neće znatno uticati na promenu raspoloženja).
– Smeh kao lek za jačanje pozitivnog emocionalnog stanja (preporuka je smeh joga).

Serotonin je hormon sreće koji ima zadatak da nam pomogne da lakše prihvatimo nevolje koje nam se dešavaju u životu i kojih niko nije pošteđen (gubitak drage osobe, stresni poslovi, osećaj bespomoćnosti, nedostatak sna). Ova supstanca je sastavni deo mnogih antidepresiva koji pomažu serotoninskim receptorima u mozgu.

6 načina da vaše telo poveća nivo serotonina:
– Konzumirajte hranu bogatu aminokiselinom triptofan koju organizam ne može sam da sintetiše, a nalazi se u mesu (govedina, ćuretina, piletina), ribi (losos, bakalar, tunjevina), mleko, jaja, orašasti polodovi, mahunarke, spanać, paradajz, crni i beli luk.
– Povećavajte nivo ovog hormona baveći se aerobnim vežbama (trčanje, hodanje, vožnja bickle, plivanje) ili jogom, pilatesom i drugim vežbama korisnim za poboljšanje fleksibilnosti.
– Što više vremena provodie na suncu, glavnom izvoru vitamina D koji je neophodan za koštano zglobni sistem, zube, kao i za dobar rad mišića i nervnog sistema. Imunološkom sistemu je potreban vitamin D za borbu protiv bakterija i virusa..
– Odmor je ključni faktor za smanjenje nivoa stresa na dnevnoj bazi. Hronični nedostatak sna trajno zadržava hormone stresa (adrenalin i kortizol), a onda je potrebno mnogo više stimulacije da bi se proizveo serotonin.
– Meditatacija i tehnike disanja omogućavaju da budete prisutni u sadašnjem trenutku i izbegnete konstrukte uma koji su često opterećujući za naše mentalno zdravlje.
– Što manje konzumirajte kafu, alkohol i energetska pića zbog stimulacije nadbubrežne žlezde. Kao što sam spomenula, veća stimulacija kortizola zahteva više napora koje telo mora da uloži da bi postiglo ravnotežu sa serotoninom.

Dopamin ima direktan uticaj na naše raspoloženje, motivaciju, san, učenje, sposobnost da se fokusiramo i koncentrišemo, na naše motorne funkcije, kao i pamćenje. Procenjuje se da pojedinac koji ima viši socijalni status, ima više dopaminskih receptora. S druge strane, kada imaju manju količinu dopaminskih receptora, imaju potrebu da jedu više hrane koja stvara zavisnost (slatkiši na primer), da bi postigli prihvatljiv nivo zadovoljstva.

6 načina da povećate prirodno lučenje dopamina:
– Jedite nutritivno bogatu hranu. Preporučuju se probiotske namirnice poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, budući da zdravlje crevne flore podstiče bolju proizvodnju ovog neurotransmitera.
– Budite što kreativniji i probudite radoznalost..Izaberite aktivnost za slobodno vreme: ples, crtanje, muzika, pisanje, bilo šta u čemu uživate.
– Obezbedite dovoljno sna kako bi organizam mogao da se regeneriše i omogući vam da budete u dobroj formi.
– Vodite dnevnik u kome ćete napisati svoj cilj i sve korake koji će vam pomoći da ga ostvarite. Ciljevi jasnije definišu vašu svrhu u životu. Pišite svako veče najmanje tri lepe stvari koje su vam se dogodile tog dana.
– Izaberite bilo koji detoks program za čišćenje organizma od toksina.

Oksitocin je hormon koji smanjuje stres i anksioznost i stvara nam osećaj spokojstva. Zahvaljujući ovoj supstanci, osećamo se samouvereno u društvu i otvoreniji smo za upoznavanje novih ljudi, stvaramo duži i snažniji osećaj privrženosti. Često ga zovu „ljubavni hormon“, ali on skriva i svoju tamnu stranu. Kada je povišena njegova koncentracija u krvi, utiče na ponašanja poput velikodušnosti, altruizma i reakcije na romantične partnere su slične onima koje su izazvane pod dejstvom alkohola.

6 načina za povećanje nivoa oksitocina:
– Zagrljaj i prijatno rukovanje povezuje i pojačava empatiju u socijalnim interakcijama, kao i telesni kontakti poput dojenja ili seksa.
– Akupunktura je strateška stimulacija određenih energetskih tačaka u telu i dobar je način za proizvodnju oksitocina.
– Kućni ljubimci su takođe odličan način dopune oksitocina koji dobijamo od dodira i maženja tih malih bića koji su u svakom trenutku tu za nas.
– Odlazak u bioskop podstiče proizvodnju oksitocina, posebno ako odaberete film u kome možete da saosećate sa nekim od likova. Preporučuje se odlazak u bioskop, jer snaga medija učini da događaji izgledaju stvarniji.
– Davanje poklona je pravi izbor, jer je to situacija koju prate zagrljaji, poljupci i zahvalnost.
– Tople kupke u kadi sa aromama za opuštanje.

Sve je međusobno povezano. Načine birajte po rasporedu koji je vama prihvatljiv za uvođenje u dnevnu rutinu. Sada imate potrebne sastojke da napravite recept za vašu sreću.
Ako je klimatska promena krivac za vaše loše raspoloženje, smatrajte da vam taj izgovor neće biti najisplativija opcija.Call Now Button