jasni ciljevi

Šta raditi kada stvari ne idu po planu?

Šta raditi kada stvari ne idu po planu?

 

PRAKTIĆNO – prvo morate da utvrdite da li ste bili realni.

Mnogo puta sami sebe ubeđujemo u stvari koje nisu realne.

Nedavno sam razgovarala sa jednim mojim klijentom koji je želeo da pokrene nekakav kurs sa procenom da će se upisati 80 – 100 ljudi.

Nisam htela da mu kažem da je to nemoguće, već da je vrlo malo verovatno. Budući da je bio nerealan, mogao je da uloži svoju energiju, entuzijazam, motivaciju i novac u taj projekat, a zatim da nema rezultate koje je želeo.

Važno je biti realan i utvrditi da ste dali svoj maksimum i da više ništa ne zavisi od vas.

Ako projekat ne uspe, nema smisla da se zbog toga osećate frustrirano. Znate da je bilo van vaše kontrole.

 

S druge strane, moguće je da se dogodi neočekivani rezultat koji obično zovu “početnička sreća“. Ja ne bih igrala na ovu kartu, posebno ako se radi o velikoj investiciji.

 

U EMOTIVNOM delu – više puta spominjem da ono što zaista utiče na vas nije sam događaj, već način na koji reagujete na taj događaj.

I zato volim ono što Steve Chandler kaže o tome. Prema njegovim rečima, kada se dogode neočekivane stvari reagujemo na sledeći način:

  1. Događaj smatramo negativnim.
  2. Reagujemo emocionalno.
  3. Tu emociju obrađujemo iznutra i spolja, žaleći se i prepričavajući non stop.

 

Jasno je da ono što vam je promenilo plan utiče na vas i to smatrate negativnim. Ali šta ako biste videli svetlu stranu događaja? Šta ako alternativa nije bila tako loša?

Mnogima su okolnosti promenile planove za poslove koje su temeljno pripremali. Tada neretko čujete da su ljudi iskoristili to NOVO „slobodno vreme“ da budu više sa svojom porodicom.

Zadržite takav način razmišljanja.

Razmislite svaki put kako možete da iskoristite novu neplaniranu situaciju?

Šta dobijate zauzvrat? Možda je neočekivano slobodno vreme nametnulo značajnu štednju i taj novac ćete iskoristiti za neku novu strategiju.

Umesto da se ljutite i vreme trošite na prigovore, zašto ga ne biste iskoristili produktivno za sebe?

Svaki put kad se nešto dogodi mimo vaših planova, nemojte događaj direktno etiketirati kao nešto negativno (jer već znate da sledi emocionalna reakcija i njena obrada). Smatrajte to pukim slučajem i vidite šta možete da okrenete u vašu korist.

 

Svakako da nismo mašine i imamo osećanja, ali jedno je osećati se nakratko frustriranim ili razočaranim, a sasvim drugo je da vas ta emocija kontroliše i određuje vaše postupke.

Ako ste u stanju da svaki obrt situacije vidite kao jednostavnu činjenicu, ni dobru ni lošu, moći ćete da odgovorite „razumno“ i iskoristite to, jer uvek postoji nešto pozitivno.

 

Kako vi reagujete pred činjenicom da stvari nisu ispale onako kako ste očekivali?

Pričajmo o tome.Call Now Button