Kako sebe da naterate da završite nešto što ste započeli?

Kako sebe da naterate da završite nešto što ste započeli?

Bliži se kraj godine i decembar mesec u kom sumiramo rezultate, a sve započete zadatke planiramo da dovršimo.

Popriličan broj ljudi ima lošu naviku da stvari ostavlja nerešenim što može da se odrazi na neke druge važne oblasti života.

Ostavljanje stvari „napola“ čini da akumuliramo u neko skladište sve one stavke koje treba da se dovrše, a kada isteknu rokovi tada krivimo okolnosti, nedostatak volje ili nedovoljno motivacije.

Zašto odlažemo (tzv. prokrastinacija)?

Imati ciljeve je sjajna stvar. Postavljen cilj je vaš kompas na putu kroz život. Problem nastaje kada vam se cilj učini nedostižnim; stvara se osećaj preopterećenosti i zabrinutost zbog neispunjenih očekivanja.

Ponekad je to povezano sa perfekcionizmom, a ponekad sa nedostatkom vere u sebe i procene da možda niste sposobni za tako „veliki zalogaj“. Sve ovo zajedno stvara otpor koji blokira vaše pokušaje da nastavite.

Prema nedavnom istraživanju između 20 i 25% odraslih ima tendenciju da odugovlači (skoro sve), od kućnih poslova, radnih zadataka, učenja ili otplate dugova.

Lenjost je možda mali deo problema, ali malo nas je lenjih kada je u pitanju obavljanje aktivnosti u kojima zaista uživamo, volimo ih ili su lake za obavljanje.

Šta možete da uradite da prevaziđete otpor i povećate motivaciju?

Morate da imate u vidu da je motivacija veoma promenljiva i ona je vezana za vaše trenutno stanje duha i emocija. Vi sigurno ne želite da se oslonite na nešto tako labilno kada je u pitanju važan posao. S druge strane, ako sebe naterate na silu da tražite potreban podsticaj za rad, potrošićete silnu energiju, jer i snaga volje ima svoj limit. Vrlo je verovatno da će se odlaganje opet ponoviti.

Zato je potrebno da motivaciju gradite i postepenim sticanjem te veštine steknete dovoljno entuzijazma koji će vam biti „vetar u leđa“ da stignete do kraja.

U ovom članku želim da vam kažem da ni ja nisam izuzetak i da sam nedovršene zadatke pripisivala svojoj neodgovornosti što je stvaralo ogromno nezadovoljstvo i uticalo na moje samopoštovanje.

Ima mnogo načina za prevazilaženje otpora koje sam kroz NLP naučila i koje primenjujem u takvim situacijama, ali bih da podelim sa vama i jednu interesantnu formulu koju sam pronašla na internetu i koja daje dobre rezultate.

Pre nego što napišem formulu, predlažem korake koji će vam omogućiti da efikasnije iskoristite vreme:

  1. Podelite svoje aktivnosti prema prioritetu. Sticanje navike da završite ono što ste započeli je korisno kada je ta aktivnost relevantna za vaše lične ciljeve. Na primer: nije neophodno da do kraja nastavite da čitate dosadnu knjigu koja vam oduzima vreme, već je potrebno da završite projekat koji će vam pomoći da dobijete povišicu.
  2. Završetak onih aktivnosti koje su zahtevne, lakše ćete postići ako ih podelite na manje ciljeve. Osvajanje malih ciljeva vas motiviše i čini proces zabavnijim, jer svaki ostvaren korak je potvrda da ste bliže glavnom cilju.
  3. Vodite dnevnik i upišite u kalendar datume koje ste odredili da završite ono što ste započeli.
  4. I na kraju formula koja opušta um jer vas lagano uvodi u aktivnost.
   (10 minuta rada + 2 minuta odmora) X 5 (ponavljanja) = 1 sat rada

Ovo znači da ćete tokom 10 minuta rada biti maksimalno fokusirani i izbegavaćete bilo kakvu vrstu ometanja. U pauzi od 2 minuta možete da radite šta god želite.

Ako nastavite da primenjujete ovaj obrazac tokom svog radnog dana, osetićete veliku prednost iz sledećih razloga:

 • Ne osećate da ste pod stresom niti preopterećenost radom.
 • Više ne odlažete svoj zadatak jer se lakše odlučite za rad.
 • Bolja vam je koncentracija.
 • Stvarate radnu naviku koja garantuje stalnu produktivnost.
 • Mentalno ste savladali „otpor“ da morate nešto da završite.

 

Kada vaša koncentracija dostigne nivo da odlučite da nastavite bez pauza, to je najbolji znak da ste uspeli da prevaziđete otpor i šanse da posao završite do kraja godine su na vašoj strani.Call Now Button