Kako da izbegnete zamku očekivanja?

Kako da izbegnete zamku očekivanja?

Skloni smo da generišemo očekivanja, bilo da se radi o situacijama ili osobama uz čiju pomoć sprovodimo akciju ka nekom našem cilju.

Uverenja koja utiču na formiranje slike koju imamo o sebi, drugima i svetu su ključni element i automatski proces našeg uma.
Niko i ništa vam ne garantuje da će se iluzije koje stvarate dogoditi ma koliko se vama činilo racionalno i logično vaše razmišljanje. Reakcija na ovaj sukob sa stvarnošću vam donosi razočaranje, frustraciju, osećaj tuge, pa čak i depresiju.

Kako možete da izbegnete ovakva osećanja?
👉 Potrudite se da razlikujete šta u realizaciji vašeg plana zavisi od vaših postupaka, a šta ne.
👉 Nije dovoljno da samo sanjarite i smišljate ideje, već da budete aktivna komponenta u procesu ostvarenja.
👉 Upoznajte sebe i analizirajte zašto nešto želite i koliko je to u okviru vaše kontrole.
👉 Kada vidite da nešto zavisi od drugih ljudi, procenite za koje vreme može da se ostvari i na koji način vi učestvujete u postizanju rezultata.
👉 Sledeći korak je pravljenje strategije.

Nemojte gubiti iz vida da neće sve ispasti kako ste planirali, zato budete fleksiblini, a to znači da naučite da preformulišete značenje koje ćete dati tom iskustvu.

Gde je zamka očekivanja?
Slika koju ste stvorili o sebi je opterećena očekivanjima vaših roditelja, porodice, nastavnika, drugova iz razreda, prijatelja, partnera itd. Sve što su od vas očekivali, neminovno je uticalo na vaše ponašanje i stvaranje vaših uverenja.

Očekivanja se ne dele na dobra i loša, ona vas jednostavno sprečavaju da budete ono što zaista želite da budete.

Zapitajte se da li živite život kakav biste zaista želeli? Da li donosite odluke na osnovu onoga što želite? Da li ste skloni da marginalizujete svoje želje kako biste se uskladili prema očekivanjima drugih?

Šta se dešava kada ne ispunite očekivanja?
Ako reagujete na nepredviđen način i odlučite da se ponašate drugačije, ulazite u borbu sa osećajem krivice što ste nekoga razočarali.

Kako se osloboditi očekivanja?
Oslobađanje od očekivanja koja drugi imaju prema vama je veliki korak i težak zadatak za koji je potrebno mnogo hrabrosti. Prvo vi morate da shvatite da su razočaranje i frustracija neminovni pratioci očekivanja i to može da vam pomogne da budete pažljiviji prema sadašnjosti

Vaša je odgovornost da prihvatite da očekivanje koje imate proističe iz vaših uverenja. Druga osoba ima pravo da ne odgovara vašoj mentalnoj konstrukciji.

Potrudite se da prihvatite sebe i druge sa svim greškama i uspesima. Dozvolite sebi i drugima da budu onakvi kakvi treba ili žele da budu.

 Call Now Button