Kako da obojite zimsko sivilo?

Kako da obojite zimsko sivilo?

 

Zimsko vreme, kratki dani i još uvek aktuelana epidemiološka situacija mnogima su okidač za loše raspoloženje.

11 korisnih saveta da razvedrite sivilo zimskih dana:

 1. Ma koliko da je oblačan dan, kretanje i boravak na svežem vazduhu imaju uticaja na vaše raspoloženje.Mnogima je to idealno vreme za čitanje, pisanje i prava prilika za filmski maraton, ali te aktivnosti podrazumevaju boravak u zatvorenom prostoru i sedenje.
 2. Važan korak u borbi protiv neprijatne pospanosti odnosi se na izlaganje tela prirodnoj svetlosti. Dnevna svetlost smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji je glavni krivac za vašu pospanost. Ovo je izuzetno važan hormon za regulaciju našeg biološkog ritma koji se odnosi na vreme za san i vreme za aktivnost.
 3. Vodite računa o unosu nutrijenata. U nedostatku vitamina D ili magnezijuma dolazi do promene raspoloženja i veće uznemirenosti. Jedan od glavnih saveznika u borbi s umorom je dovoljan unos vitamina C u organizam. Konzumirajte što više svežeg voća i povrća.
 4. Proslave koje su učestale u ovom kalendarskom periodu vam remete uobičajeni način ishrane pa se potrudite da napravite jelovnike kako biste sebi izbalansirali obroke. Ako ste umorni, bezvoljni i pospani, izbegavajte ugljene hidrate. Da biste tokom dana imali dovoljno energije, pijte puno vode. Istraživanja su dokazala da jedan od prvih znakova dehidratacije nije žeđ, nego umor.
 5. Takođe ako želite da povećate energiju i koncentraciju konzumirajte jela bogata proteinima kao i orašasto voće.
 6. Ne dopustite organizmu da padne u zimski san. Večernje sate iskoristite za neku aktivnost u vidu plesa, časova stranog jezika, pevanje u horu i slično.
 7. Dobar noćni san je pravilo za dobar dan. Odlazak na vreme u krevet, izbegavanje kofeina, alkohola, cigareta i obilnih obroka dva sata pre spavanja neka bude vaše sveto pravilo. Pitaćete me: ”I šta mi ostaje”. Pa, za početak dovoljno da gledate na sat.
 8. Duboko i ravnomerno disanje će ublažiti napetost pred spavanje. Pri svakom usporenom udahu recite sebi da ste sve opušteniji, mirniji. Isto tako i ujutro kada se budite posvetite nekoliko minuta istezanju dok ste još u krevetu. Setite se mačke i njenog obaveznog protezanja nakon ustajanja.
 9. Pokušajte svaki dan da se budite barem pola sata ranije. Jutarnje razgibavanje podstiče rast kortizola koji vas razbuđuje. Odaberite vežbe koje vam prijaju: naizmenično napor i opuštanje ili jednostavno istezanje.
 10. Uredite prostor u kom provodite najviše vremena. Iskoristite elemente koji su za vas idealan umetnički poligon, bilo da vas inspiriše prolećna ili zimska dekoracija.
 11. Neophodno je da imate podršku. Iako se svako od nas makar jednom u životu suočio sa osećajem neizmerne tuge i bezvolje, depresija je mnogo više od toga. Ta bolest se skriva iza maski koje je teško prepoznati. Mnogo ljudi živi u uverenju da se to njima ne dešava i tako sve dublje tonu u ponor opasnih tegoba. Od postepenog povlačenja u sebe, praćenog nezadovoljstvom i mračnim i negativnim mislima, vremenom nastaje potpuni gubitak interesovanja za okolinu.

 

Ako osobu od povrenja ne pronalazite u porodici, prijateljima ili partneru, potražite pomoć stručnih osoba koje će moći da vas saslušaju i usmere na moguća rešenja za vaš problem.

 

.

 Call Now Button