Kako da pobedim loše navike?

Kako da pobedim loše navike?

Svi smo prinuđeni da pratimo molbe, naređenja ili zahtev da ostanemo u svojim kućama radi sopstvene bezbednosti i zaštite svojih bližnjih od koronavirusa. Mnogima ova situacija predstavlja veliki napor i pritisak koji pojačava potrebu prema navikama kojima smo skloni.

Pitam se da li je možda ovo idealna prilika da radimo na nekim promenama na sebi i iz situacije koja nam je nametnuta izađemo kao pobednici? Novonastala situacija obezbeđuje nam slobodno vreme koje možemo da rasporedimo na način koji će pokrenuti uspavane resurse u nama. Možda baš ovaj period zapamtite po nečemu vrlo značajnom što ste uradili za sebe i to bude svetli trag u mračnom tunelu.

Vaš izbor će odrediti vaš uspeh.

Pretpostavljam da mnogi od vas razmišljaju kako da prestanu da puše. Možda se godinama borite sa tom idejom i pokušajima, ali vam teško polazi za rukom.

Koliko god ste svesni da vas svaka cigareta lagano ubija, osećate da ste nemoćni pred tim neprijateljem svaki put kada pokušate da mu se suprotstavite. Svaka zavisnost je vezana za zadovoljstvo i to su emocije koje teško možemo svesno da kontrolišemo, jer se ponašamo po nalogu koji je zadat našoj podsvesti.

Zato, ukoliko u podsvesti ne promenite svoj misaoni proces, uvek će vas spoljni okidači terati da pokleknete staroj navici.

Panika i cigarete

U populaciji naše zemlje registrovan je veliki broj ljudi sa dijagnozom paničnog poremećaja, a među njima je najveći procenat pušača. Panični napad je zastrašujuć i poprilično neprijatan za pojedinca.

Prema naučnim istraživanjima, svakodnevno konzumiranje cigareta izaziva češće panične napade kod osoba sa ovom dijagnozom, pogotovu što ih povezuju slični simptomi kratkoće daha ili gušenja. Pogrešno uverenje da vam nedostaje umirujući efekat cigarete, može zbog otežanog disanja da poveća verovatnoću za razvoj paničnog napada.

Iskoristite izazov stresne situacije u kojoj se nalazimo i u nizu korisnih navika koje uvodite u svoj svakodnevni život, neka prestanak pušenja bude vaša pobeda u slavu života.

Žudnja za cigaretama je pojačana kada smo uznemireni.

Ono što treba znati je da određeni alati mogu da budu od velike koristi za upravljanje i kontrolu takvih emocija i oni svakako predstavljaju važan deo svakog plana za oslobađanje. Koliko god da nagone osećate neizdržljivim, morate da znate da oni prolaze za 15 – 17 sekundi kada promenite tok svojih misli.  Promenite situaciju u kojoj ste, fizički se pomerite sa mesta na kome se nalazite, prodišete duboko i zamislite da ste ušli u pogrešan voz i da treba da siđete iz njega da biste se popeli u onaj koji vas vodi u željenom pravcu. Mislite na prednosti nepušača, zamislite sebe u najboljem izdanju i uživajte gledajući sebe na pobedničkom tronu.

Zapamtite da je dovoljno samo tih nekoliko sekundi da preusmerite svoje misli i promenićete sebi život.

Pitam se koji je razlog da se ne uverite koliko je sve moguće.

Budite ljubazni prema sebi

Imajte strpljenja tokom procesa odvikavanja, jer je u pitanju veliki podvig. Nestrpljenje je najveći kamen spoticanja i uzrok svemu što ćete upropastiti, uništiti, odbaciti i učiniti da zaboravite vašu odluku. To je pokazatelj nedostatka vere i uzrok svakom razočaranju. Zato dajte sebi šansu.

Nagradite sebe za svaki dan kada se probudite i osetite da ste srećni zbog toga što vam cigarete nisu potrebne da biste funkcionisali normalno.

Uverena sam da će se s vremena na vreme pojaviti autoritativan glas koji će pokušati da vas onespokoji, obeshrabri i učini da odustanete od lične pobede i napretka. Oduprite se tome, jer uskoro ćete se osećati predivno.

Ako vam je potrebna podrška, slobodno se javite. Taj razgovor vas neće koštati, a dobićete sve informacije koje su vam potrebne.

Hajdemo zajedno do velike pobede!

Budite ponosni na svako izgovoreno NE cigareti.

 

 Call Now Button