Zašto je korisno pisati dnevnik?

Zašto je korisno pisati dnevnik?

Dnevnik za lični napredak

Pisanje dnevnika bez ikakvih klasifikacija i redosleda, spontano „bacanje“ na papir svega što vam padne napamet, svakodnevno, bez cenzure i ograničenja, može da deluje haotično. Međutim, upravo je to uloga ličnog dnevnika, neka vrsta tihog poverenja, mesto koje vam omogućava da ponovo i ponovo pročitate svoja iskustva i pratite svoj napredak.

Dnevnik pišete bez obzira na godine ili status koji imate. I najuspešniji ljudi su svesni da je to dobar način da se oslobode stresa i prouče strategije svojih novih ideja.

Važno je da obezbedite sigurnost da niko osim vas ne može da čita i da samo vi imate pristup njegovom sadržaju.

Ovaj vid samopomoći ima svoju manu jer otežava pronalaženje obrazaca, otkrivanje novih ponašanja i analizu emocija zbog toga što nemate mišljenje drugog ili nekog stručnog lica. Ipak, njegova glavna svrha je da vas oslobodi svakodnevnog tereta znajući da možete da budete to što jeste bez da vas bilo ko špijunira ili vam sudi.

Dnevnik emocija

Može da bude određen samo za opisivanje osećanja koja proživljavate  kroz vaša svakodnevna iskustva. Pišete o svemu što vas je obradovalo tog dana, rastužilo, zbog čega ste zabrinuti ili strahujete, situacije koje su vas iznervirale ili isprovocirale. Uloga ovog dnevnika je da na neki način bude  „izduvni ventil“ vaših akutnih frustracija i zanosa, iznenađenja i entuzijazma, dosade i apatije.

Svaki vaš dan je ispunjen nizom malih događaja koji utiču na vaše raspoloženje.

Dnevnik je pomoć da ispoljite to što osećate i pronađete obrasce koje možete da zadržite ili menjate.

Dnevnik zahvalnosti

Najbolje što možete da uradite  je da svakog dana kada otvorite oči pomislite da je pred vama novi dan i nove mogućnosti i odatle počne zahvalnost.

Dnevnik zahvalnosti vam pomaže da osvestite koliko toga imate u svom životu na čemu možete da budete zahvalni, a da tempo kojim živite i gomile obaveza koje vas drže zaglavljenim u kolotečini, nisu dozvolili da to primetite.

Setite se svega što ćete spomenuti u dnevniku zahvalnosti: zdravlje, porodica, ljubav vašeg partnera, posao, imetak, kreativnost koja vam otvara nova vrata, energija i volja za razne projekte i planove, nešto novo što ste naučili. Pronađite razlog za zahvalnost u svim oblastima vašeg života.

Budite zahvalni ne samo na svemu što imate već i na onome što nemate, na bolu koji vas je upozorio na nešto, za sve greške i padove koji su učinili da budete mudriji, za sve neuspele projekte koji su vam otkrili da postoji niz drugih opcija. Pišite i jednostavno osetite zahvalnost.

Dnevnik ličnih uspeha

Koliko ste uspeha postigli koje niste ni registrovali da su naročito važni za vas jer ste po obavljenom poslu već usredsređeni na drugi zadatak. Vreme je da naučite da vrednujete sva postignuća i najbolji način je da vam uvek budu ispisana i dostupna kao podsetnik vaših napora i rezultata,  Ovo je put da unapredite samopoštovanje i ljubav prema sebi i sopstvenoj istoriji.

Dnevnik vaših ličnih afirmacija

Alo ste se umorili da čitate i slušate samo loše vesti, imate mogućnost da to promenite tako što ćete zapisivati svoje pozitivne misli. Pišite o svemu što vas inspiriše, nadahnjuje, lepe vesti koje su ostavile utisak na vas i citate koji vas teraju na razmišljanje.

Dnevnik za unapređenje samopouzdanja

Ako osećate da ste na klizavom terenu i da vam pada nivo samopuzdanja svakako treba ući u proces promene tog stanja. Radite na podizanju nivoa samopouzdanja, na način koji se najbolje uklapa u vaš stil života. Zapisujte sve vežbe koje ste radili, beležite svoj napredak i imajte evidenciju svakog, pa i najmanjeg uspeha.

Suočavanje sa neprijatnim situacijama i prevazilaženje tih situacija su najbolje vežbe koje treba opisati da biste napredovali i osetili se bolje iz dana u dan.

Ovo je dnevnik gde beležite način na koji ste vaše nezadovoljstvo pretvorili u zadovoljstvo i podsetnik da ste osoba koja može da ima puno poverenje u sebe i ono što radi.

Karakteristike ličnog dnevnika:

  • Dnevnik je mesto u kome pišete o svojim najdubljim osećanjima, otkrivate svoje najintimnije tajne, svoje slabosti i sve ono što ne biste mogli u tom trenutku nekome drugom da kažete o sebi.
  • Treba zaštiti svoju privatnost da ne bude dostupna nikom drugom sem vas dok ne odlučite da bude drugačije. Razmislite o nekom dobro skrivenom mestu ili nađite način da vaš dnevnik uvek bude uz vas.
  • Osnovna svrha pisanja dnevnika je da pišete o sebi i svom životu. Nikoga sem vas ne zanima toliko šta preživljavate i kako se osećate u dubini svoje duše. Dnevnik pišete srcem. To je moćna metoda da što bolje upoznate sebe i otkritijete da sami sebi postajete omiljena osoba, jer ćete tačno znati šta vam se ne dopada i šta na sebi možete da promenite.

 

 Call Now Button