Kako se leče emocionalne rane?

Kako se leče emocionalne rane?

Kada se povredimo fizički, prvo odreagujemo na bol, a kada se bol malo umiri nastavljamo sa lečenjem rane. Znamo da ranu moramo da tretiramo da bi zacelila i ako želimo da sve bude u redu, moramo da pratimo proces zarastanja do samog kraja.
Isto se dešava i sa emocionalnim povredama.

Svima su nam poznate ove vrste povreda
Emocionalne rane su sva ona osećanja koja smo doživeli u nekim bolnim događajima u našem životu i koja nismo znali kako da razumemo i prihvatimo. Cena tog neznanja je nesvesno stavljanje sebe u izmišljeni zatvor u kome smo zarobljenici tih emocija. Zato je potrebno da kroz rad na sebi naučimo kako da način razmišljanja pretvorimo u mudrost da bi proživljeno iskustvo iskoristili kao impuls za naš napredak.

Da li stare emocionalne rane utiču na kvalitet novih relacija?
Kada samo želimo da zaboravimo svoje rane, one ostaju potisnute u podsvesti i odatle utiču na naše misli, raspoloženje i ponašanje. U nama počinju da se javljaju afektivni nedostaci koji su nastali možda u našem ranom detinjstvu, ali koji se bude i pojačavaju svaki put kada podignemo ”tepih pod koji smo ih gurnuli”.

Često se dešava da kod partnera nalazimo nedostatke koji su vrlo slični našim. I upravo je ovde zamka. Kada se na primer, upoznaju dvoje ljudi koji su mnogo patili zbog bivših ljubavi, postepeno se opuštaju i otkrivaju da ljubav ne mora da bude patnja. Oboje su ranjeni na isti način i stvorili su svoj svet od refleksije. Ovde morate da budete oprezni, jer rane koje se spajaju mogu u nekom trenutku da vas odvedu u još dublji ponor.

Ako svako od vas ne isceli stare rane, pre ili kasnije će odnos početi da se pogoršava. Nesigurnost, strahovi, ljubomora ili posesivnost, odjednom počinju da izbijaju na površinu.

Shvatite da tada život pokušava da vam pošalje poruke da morate nešto da preduzmete ako želite da napredujete.

Kada prepustite štetnim emocijama da vas obuzimaju, ne samo što ćete kao par sporije napredovati, već će vaš odnos iz dana u dan da postaje sve labilniji.

Zato u odnosu koji gradite uzmite u obzir teoriju ogledala, jer možete da otkrijete vrlo važne podatke o vama samima i stanju onih rana koje još niste integrisali u svoju istoriju.

 

 Call Now Button