Da li emocije utiču na naše zdravlje?

Da li emocije utiču na naše zdravlje?

U fizičkom svetu naše telo je naš predstavnik. Osluškujući ga i posmatrajući, možemo mnogo toga da saznamo o svom emotivnom i duhovnom stanju. Telo nam daje povratne informacije o načinu našeg razmišljanja, izražavanja i življenja.

Kada se dobro osećamo u „svojoj koži“, osećamo živahnost i vitalnost, znači da smo otklonili prepreke koje se zovu „negativne navike“ i obezbedili slobodan protok prirodne životne energije. Tu inspirativnu, dinamičku energiju oslobađamo kada imamo dovoljno sna, odgovarajuću ishranu, kretanje i ono najvažnije, a to je otvoreno izražavanje svojih osećanja.

Svet u kom živimo i obrasci koje nasleđujemo ili preuzimamo iz svog okruženja, često nas „gurnu“ u stvaranje nezdravih navika. U želji da obezbedite „lažni mir“, sve više sputavate sebe da ispoljite ono što osećate, plašite se gubitka i oglušavate se na signale koje vam šalje telo. Nivo vitalnosti i energije je sve manji, osećate napetost i umor, remetite prirodnu revitalizaciju tela i ono ubrzano stari i propada.

Ako ne menjate svoje ponašanje, vremenom se stanje pogoršava sve do fatalnih ishoda.

Ukoliko je u pitanju fizički ili emotivni problem, a vi otkrijete da ne možete da prekinete naviku, pokušajte da pratite sebe i to što radite. Primetite način na koji se menja vaša energija i vaša emocija kada nešto preduzimate. Ključ je u vraćanju samopouzdanja i vere u sebe, a hipnoza je jedan od načina na koji to možete da postignete. Budite otvoreni da osetite sopstvenu moć i snagu.

Bolest je, tvrde veliki umovi iz oblasti medicine, poruka našeg tela da ne podržavamo neka svoja osećanja. O tome je još u XVIII veku rekao nemački filozof Viljhem fon Humbolt: „Doći će vreme u kome će se bolest smatrati sramotom, jer će čovek shvatiti da ona nastaje dejstvom pogrešnih misli“.

Nekoliko korisnih saveta za održavanje dobrog zdravstvenog stanja:

  • Odvojte vreme za vaše redovno opuštanje na dnevnom nivou, makar 10-15 minuta. Važno je da telu i umu obezbedite mir.
  • Pravilno disanje će pomoći da oslabe otpori i uspori aktivnost vašeg svesnog uma.
  • Zaronite u sebe i zatražite od tela poruku koja leži u vašem nelagodnom stanju ili bolesti.
  • Obratite pažnju na brige koje su okupirale vaše misli, razmislite na koga ste ljuti, kome i šta zamerate, da li potiskujete bes ili ljubomoru, čega se plašite?
  • Potražite pomoć lekara dok ne bude prekasno.
  • Takođe potražite pomoć profesionalnih lica koje će vam pomoći da naučite kako da upravljate svojim emocijama. Budite svesni da u vama leži neograničena mudrost.

Često se dešava de se simptomi nakon izlečenja ponovo jave. Razmislite da li ponavljate ponašanje koje ga je izazvalo?

U knjizi „Bolest kao put“  – Torvald Detlefsen i Ridiger Dalkea, pronaćićete značenje i tumačenje bolesti i njihovih simptoma, odnosno teorijske pretpostavke i filozofija bolesti. Knjiga je neprijatna, jer čoveka lišava bolesti kao alibija za njegove nerešene probleme. Poruka je da bolesnik nije nedužna žrtva nekakvih prirodnih nesavršenosti, nego da je sam odgovoran za bolest.

Uzroke koji vode do bolesti, nesvesne i često destruktivne impulse, treba pronaći, suočiti se i razrešiti, a to je moguće samo kada smo spremni da ozbiljno radimo na sebi.

 

Ako smatrate da vam je potrebna pomoć, javite se da zajedno otkrijemo uzroke vaših nevolja.

Svaki komentar je koristan i dobrodošao!

 

 Call Now Button