Šta jesmo i šta možemo?

Šta jesmo i šta možemo?

Da li ste u nedoumici kada je u pitanju donošenje odluke?

Možda je vaše “ne mogu” ustvari “neću”?

Verovatno ste bezbroj puta donosili odluku i na mnogo načina pokušavali da se na primer odviknete od pušačke zavisnosti. Čak i da krene u željenom pravcu, ne polazi vam za rukom da dugo održite status nepušača. Onda sebe uverite da to ne možete, a ne pomislite da možda jednostavno nećete. Da biste napravili pomak u upoznavanju sebe, potrebno je da shvatite važnost ove dve negacije i odredite kada nešto stvarno nećete, a kada iskreno ne možete.

Nastaviću dalje tekst kroz primer pušača. Kada prepoznate i poverujete da nećete da se odreknete svoje pušačke navike, to postaje činjenica i tada nužno prihvatate cenu svoje slabosti i nastavljate da pušite (doduše, sa grižom savesti posle skoro svake popušene cigarete). Odlaganje u rešavanju tog problema ili prethodni neuspesi u pokušajima bez istrajnosti vas onespokojavaju i dovode do sumnje da niste jak karakter. Ali vi znate da to nema veze sa istinom.

Šta je realno što ne možemo?

Ne možemo da živimo, a da ne dišemo, ne jedemo, ne unosimo tečnost u organizam, ne spavamo i sl. Zatim, postoje svakodnevne situacije kada je realno da nešto ne možete, npr. da položite težak ispit, a znate da niste ”pipnuli” knjigu, konkurišete za mis, a imate visinu 150 cm, takmičite se u atletici sa nogom u gipsu, svirate klavir sa povređenim prstima ili sličnim primerima gde ste privremeno ili trajno onemogućeni da nešto uradite.

Vaše fizičko i mentalno zdravlje je vaša garancija da ste sposobni da realno procenite svoje mogućnosti i shvatite da je u najvećem broju slučajeva glavna prepreka vaš siguran mentalni prostor i poznato sopstveno ponašanje. Osnovni način ličnog razvoja je napuštanje te pasivne zone poznatog, a najveći strah je prvi korak napuštanja i ulazak u nepoznato. Bojite se neizvesnosti, neodređenosti, neznanja, tako da se vraćate starim navikama tu u zoni komfora gde nalazite utehu i spas.

Ali to je iluzija, jer prava istina je da zona komfora nema nikakve veze sa komforom, nego je upravo reč o strahu. Zbog straha ste na istom mestu, zbog straha osećate anksioznost i ne želite da napravite nešto novo, zbog straha propuštate život i sve njegove lepote.

Svako od nas je različit i ima svoje individualne limite.

Da biste rešili sukob u sebi i napravili ”mentalni zaokret” kako bi svoje ”ne mogu” pretvorili u ”mogu”, potrebno je da donesete jasnu odluku i istrajete u njoj. Odluku najlakše donosite kada misli usmerite na situaciju u kojoj ste i kada tražite razloge za promenu koji učine da ista počinje da vam smeta. Dakle, manevar je u glavi. U našem primeru, ako ste pušač počnite da razmišljate sve intenzivnije o prednostima nepušača, posmatrajte ih kako su rasterećeni traženja mesta koje je određeno za pušače, na konkursu za posao sve češće je uslov da ste nepušač, primetite da su u društvu veseli bez ideje da bi cigareta uveličala zabavu, u životnim problemima koje ne mogu da izbegnu imaju bar jedan problem manje – cigarete. U takvom načinu razmišljanja bez obaveze i moranja, već sa mirom u sebi lagano prihvatite ideju da ni vama cigarete nisu potrebne da biste normalno funkcionisali. Ključno je da vam takve misli budu dovoljno često i dugo u ”glavi” da bi se aktiviralo ”srce” koje će vas pokrenuti na akciju.

Najteži je zadatak da budete maksimalno iskreni prema sebi. Lažni mir koji postižete priznanjem sebi i drugima da nešto ”ne možete” i traženje opravdanja za svoje postupke je samo strah da postoji mogućnost ranjivosti koju biste morali da pretrpite prilikom ispetljavanja iz mreže zavisnosti.

Rad na sebi je najbolja investicija

Osvestite svoje obeshrabrujuće misli i otkrijte da možete i hoćete da ih savladate kao prepreku na putu ostvarenja nečega što je najbolje, najkorisnije i najpametnije za vas. Budite postojani sve dok vaše novo verovanje ne postane istina za vas.

Pitanje je: ”Da li ste osoba koja ne veruje da može da se oslobodi štetne navike, smatrate da jeste moguće, ali uz velika odricanja i žrtve ili pripadate zadovoljnim i uspešnim ljudima koji znaju da zaslužuju blagostanje i kvalitetan život”?

Moj savet je: pronađite i živite svoje odgovore.

 

 

 

 

 

 

 Call Now Button