Kako se postiže unutrašnji mir?

Kako se postiže unutrašnji mir?

 

Mir se može vrednovati sa različitih nivoa. Osnovni nivo njegovog prisustva odnosi se na telo i potrebu za odmorom. Ne možemo biti u stalnoj aktivnosti; potrebni su nam trenuci odmora tokom dana i miran noćni san. Ako pređemo na polje uma i emocija, mir se u prvom redu sagledava kao traženje trenutaka unutrašnjeg spokoja.

Kada neko dođe kod mene na individualne konsultacije, uvek predlažem da mi naprave listu ciljeva koje žele da postignu tokom pojedinačnih seansi. To mi omogućava da odmah pređemo na drugi korak koji se odnosi na postavljanje prioriteta i analizu suštinske želje.

Na početku razgovora obično ljudima odredim nekoliko minuta da se fokusiraju i zapišu svoje ciljeve. Reaguju slično jer kažu da nemaju pojma šta istinski žele i da su mi se upravo zbog toga obratili. Ipak ih ostavim na kratko da u ličnoj introspekciji otkriju nešto. Verujte da se još nije desilo da neko nije nešto napisao i bio iznenađen da je uspeo u tako kratkom vremenu da ”iskopa” šta oseća.

Otkrila sam svima nešto zajedničko, a to je želja za pronalaženjem sebe i potreba za osećajem unutrašnjeg mira.

Istinski mir podleže zakonu reda i ravnoteže, tj. usklađivanju suprotnosti. Kada se odmaknemo od previranja koja vladaju na periferiji nas samih i približimo se centru svog bića, osećaj mira i ispunjenosti se povećava.

Koji su koraci samopomoći za postizanje spokoja:

  • Posvetite se isključivo stvarima i ljudima od kojih primate dobru energiju, gde pronalazite nešto pozitivno ili nešto što vam je trenutno potrebno. Klonite se površnih stvari koje vam ne daju ništa osim gubljenja vremena ili informacija koje vas crpe fizički i emocionalno.
  • Živite samo trenutak koji postoji ovde i sada. Sve što je izvan ovog trenutka jednostavno ne postoji osim u vašem umu ili vašoj mašti. Ako uspete da savladate ovu vežbu i ne dozvolite da vas ponesu duhovi prošlosti ili strahovi od budućnosti, možete da osetite unutrašnji mir za kojim dugo tragate.
  • Potrebno je da naučite da održite balans. Vaš centar je u vašem srcu i povezuje vas sa vašom istinskom prirodom. Kako se približavate centru, lagano prestajete da budete osoba koju drugi kreiraju prema svojim potrebama i sve bolje se osećate u svojoj koži.
  • Suočite se sa strahovima i brigama koje vam remete balans. Uvek se vratite u svoj centar gde vas niko i ništa ne može uznemiriti.
  • Živite bez ispoljavanja svoje istinske veličine i nametanja svoje volje drugima. Ako se zaista povežete sa sobom i živite život kome ste vi dali smisao, dobijate priliku da ostanete u neprekidnom stanju povezanosti i prepustite se unutrašnjem miru.
  • Mir je uvek moguće postići i kako je rekla Majka Tereza: „Započinje osmehom“.

Najvažnije od svega je da zadržite redovnost svakodnevnog vežbanja!

Ako ništa od ovoga ne daje rezultate, potražite pomoć.

 



Call Now Button