Da li ste uspešno izbacili krivca iz svojih misli?

Da li ste uspešno izbacili krivca iz svojih misli?

Traženje krivca u drugima je lak način da skinete odgovornost sa sebe, način da pokažete da ste povređeni i žrtva ste nekih okolnosti. Ali to je i najefikasniji način da izgubite kontrolu nad svojim životom.

Potražite uzrok, ali ne bilo koji.

Kada svoje emocionalno zadovoljstvo pronalazite govoreći o tome koliko su drugi ljudi zli i negativni, verujte mi da vaš slušalac naverovatnije povezuje negativnost sa vama. To stručnjaci nazivaju spontanim prenosom osobina.

Postavlja se pitanje, ako je neko drugi za sve kriv, koja je vaša uloga u ovom životu? Da li su vaši postupci bez posledica? Da li svoj očaj i nemoć gurate na savest drugima kada stvari krenu naopako, a rado prihvatate odgovornost kada se sve dešava kako treba.

Suština je da naučite da se opustite i prevaziđete potrebu da vam prvi cilj bude traženje odgovornosti i prihvatite da vam je potrebna tolerancija na privremenu neizvesnost neznanja dok ne sagledate širu perspektivu stvari. Dajte sebi vremena. Pronalaženje krivca ništa ne rešava.

Moramo da razvijemo sposobnost da budemo dovoljno objektivni i naučimo da napravimo razliku između prihvatanja odgovornosti i neopravdanog kažnjavanja.

Kada prepoznate grešku u nekom postupku, ne osuđujte sebe niti druge. Ne tražite neuspeh, već  gledajte na to kao uvid u povratnu informaciju i mogućnost da se poboljšate i napredujete.

 



Call Now Button