Šta je smisao, a šta svrha života?

Šta je smisao, a šta svrha života?

Smisao i svrha su dve različite kategorije koje se mogu primeniti u različitim kontekstima.

Smisao se obično odnosi na našu sposobnost da shvatimo ZNAČENJE nečega što nam se događa. To je ono što nešto čini razumljivim ili važnim. Na primer, mogu da kažem da knjiga ima smisla ako ima jasnu temu i radnja može lako da se prati. U ovom slučaju, smisao se odnosi na ono šta knjiga znači i šta nam pruža. Smisao nam pomaže da pronađemo svrhu u onome što radimo i da se usredsedimo na ono što je bitno.

Svrha se, s druge strane, odnosi na RAZLOG. To je ono što nešto čini korisnim ili vrednim. Svrha medicine je da leči bolesti i poboljšava zdravlje. U ovom slučaju, svrha se odnosi na cilj koji se za nešto koristi. Svrha može da bude vrlo konkretna, na primer, završavanje medicinskog fakulteta ili apstraktna, kao što je postizanje sreće i blagostanja.

Sve više ljudi, različite starosne dobi, se suočava sa ozbiljnim problemom koji se tiče gubitka smisla i nemanja razloga za radost životu. Previše je poruka o pozitivnom razmišljaju i zamišljanju slika koje će „prizvati“ da se dogodi nešto o čemu maštaju. Misli o pronalaženju smisla bez delanja ništa ne mogu da učine. Pristup sa razlikuje od osobe do osobe, jer se radi o složenom procesu koji može da se dešava na različitim nivoima – ličnom, društvenom, egzistencijalnom ili duhovnom.

Ja se ne bavim psihoanalizama, niti radim na OTKRIVANJU uzroka i sukoba koji su oblikovali emocije i ponašanje osobe. Kao hipnoterapeut se fokusiram na upotrebu hipnoze i drugih tehnika sugestije za pružanje podrške i pomoći klijentu da reši problem vezan za smanjenje stresa, anksioznost, oslobađanje štetnih navika, poboljšanje samopouzdanja ili motivaciju za pronalaženje unutrašnjeg mira. U stanju dubokog opuštanja osoba je spremna za proces promišljanja o ličnim vrednostima, ciljevima i životnom putu. Zajednički radimo na uočavanju talenata koje posedujete i mogućnostima njihovog plasiranja. Otkrivamo aktivnosti i hobije koji mogu da vam pruže zadovoljstvo i ispunjenje i način da ih integrišete u svoj svakodnevni život.

Ono što je takođe važno i spada u domen moje edukacije, jeste komunikacija. Povezivanje sa drugima i ulaganje u značajne odnose. Takođe, sagledavanje mesta koja mogu da obezbede prostor za stvaranje  prijateljstava sa osobama sličnih interesovanja, a koje možete da sretnete kroz ​​volontiranje ili učlanjenje u  klubove i organizacije koje dele vaše vrednosti i interese.

Mladi ljudi neretko razmišljaju i traže savet za način na koji mogu da daju svoj doprinos svetu kroz izbor profesije ili radu u oblastima koje mogu da ih inspirišu i doprinesu zajednici.

Razumevanje smisla i svrhe je proces koji zahteva vreme i otvorenost za nove ideje; razvija se i menja tokom vremena, te tako traženje ovog duboko filozofskog koncepta može da se prožima tokom čitavog našeg života.Call Now Button