Kad imaš dilemu – dileme nema

Kad imaš dilemu – dileme nema

“Ljubav ne pronalazimo u drugima, već u sebi – jednostavno je probudimo. Ali da bismo je probudili, potrebni su nam drugi.”

Postoji mnogo razloga za dileme kada je u pitanju donošenje odluke o zajedničkom životu. Da li je u pitanju iluzija o partneru, pritisak roditelja i okoline, pogrešna ubeđenja da su potrebna sredstva da bi se počeo normalan život ili neko životno iskustvo koje opominje na oprez?

U kojoj god situaciji da ste se pronašli, važno je da znate da nema recepta za sreću, jer u tom slučaju, svi bismo ga koristili? Na kvalitetnom odnosu potrebno je mnogo rada i ulaganja.

Možda ste ipak vi stabilna i tolerantna osoba koja prihvata rizik i koja nema zabludu o garanciji za siguran uspeh.

“Svetlost ispuni osobu samo kada su vrata ljubavi otvorena”.

Tokom našeg odrastanja i sazrevanja određena predstava o partnerskom odnosu se utiskuje u podsvest. Uglavnom imamo uzor naših roditelja ili ako tu nismo imali sreće, onda smo posmatrali druge parove iz okruženja. Čitavo to vreme bili smo samo posmatrači koji gledaju neku pozorišnu predstavu.

Kada je došlo vreme da sami osnujemo zajednicu, iznenada shvatamo da su uloge dodeljene nama i da smo sada mi glumci u predstavi.

U rukama nam je često scenario koji nasleđujemo i koji često ne odgovara našoj stvarnosti satkanoj od drugačijih odnosa neke nove generacije.

Da stvar bude još gora, ne samo da je naš scenario napisan, već je ispisan scenario i našeg partnera. Zavesa se diže i predstava počinje! Protagonisti počinju da igraju svoje uloge i taj potpuno isti zadatak svako doživljava na različit način.

Tokom predstave javlja se momenat kada je neophodno da se prepravi scenario i svaki glumac ima u svojim rukama neke svoje “verzije partnerskih odnosa”.

“Ljubav ima divlju snagu. Kada pokušavamo da je kontrolišemo, uništava nas. Kada pokušamo da je zauzdamo, pretvori nas u robove. Kada pokušavamo da je razumemo, ostajemo izgubljeni i zbunjeni”.

Pregovori su mogući u slučaju manje izraženih razlika među partnerima.

Međutim, kada je razlika među parovima toliko naglašena da nisu otvoreni za prihvatanje drugačije vizije i nisu spremni za promenu, s razlogom možemo da očekujemo probleme. Ne očajavajte!

“Uvek na svetu postoji neko ko čeka nekoga, bilo u pustinji ili u sred velikog grada. Kada se ti ljudi prepoznaju pogledom, sva prošlost i sva budućnost u potpunosti gube značaj i postoji samo taj trenutak “.

Kako rešavati dileme?

👉 Razmislite o tome šta vi možete da ponudite partneru (pod uslovom da mu je to potrebno), jednako kao što očekujete da partner vas treba da razume, pomogne i odgovori vašim emocionalnim zahtevima.

👉 Zapitajte se da li je u redu da kada zatražite pomoć, prisustvo ili pažnju, očekujete da partner odustane od svega što mu je važno i stavi vas u centar svog postojanja. Da li vreme interakcije mora uvek da se podudara sa vašim?

👉 Preuzmite odgovornost za svoje lične frustracije, bez očekivanja da druga strana daje smisao vašeg postojanja. Vodite računa o sebi i pokušajte da pronađete sreću u vama samima.

👉 Razmislite koliko često vi pravite greške i prestanite da brojite samo partnerove.

👉 Ne pretvarajte želju u potrebu. Potpuno je u redu očekivati da vam se vaši partneri posvete na najbolji mogući način, ali ako se želje pretvore u apsolutne zahteve, neće vam omogućiti srećnu zajednicu.

👉 Imajte na umu da partnerski odnos retko može da napreduje spontano. Na unapređenju odnosa potrebno je da obe strane aktivno rade kako bi se održala ljubav sa kojom uglavnom počinje veza.

👉 Uzmite u obzir da su neka ponašanja vašeg partnera koja ne odobravate prirodna posledica načina na koji je vaspitavan. Svi nosimo navike iz porodice u kojoj smo odrastali i te se navike mogu menjati ukoliko ste oboje zaključili da vam nisu korisne.

“Ljubav spaja različite prirode. U suprotnostima pronalazi snagu. Konfrontacija i transformacije  je očuvaju”.

Ako ne želite da budete razočarani, prestanete da očekujete.

Često smo skloni da verujemo da će način na koji se mi ophodimo prema drugima biti način na koji će nam takvo ponašanje i uzvratiti. Nažalost, to se ne dešava uvek. Nemojte unapred očekivati određeni rezultat. Nemojte praviti scenario i očekivati da će svi prihvatiti uloge koje ste im dodelili. Radije vi sami prihvatite  iskustvo otvorenog uma i predajte se u potpunosti, bez pritisaka i predrasuda.

“Ko voli i čeka da bude voljen, gubi vreme. Volite zbog radosti ljubavi!”

Napravite jasnu sliku života kakav želite da živite, a onda procenite koga puštate u njega. Ako sretnete osobu pored koje ćete biti još bolji, ko vam pomaže da unapredite svoju ličnost izvlačeći iz vas ono najbolje, ko vas prihvata takvu /takvog kakvi jeste i spreman/na je da stavi vaše interese ispred svojih, tu nema mesta dilemi….to je to!

Ne tražite idealno i budite objektivni u proceni sebe.

“Žene ne traže princa. One traže čoveka koji će ih zasmejavati, pored koga će uživati, živeti, provoditi se i ko će ih tretirati kao princeze”.

Uverenja možete da menjate. Ako ste uporni i strpljivi, neće proći mnogo vremena i vi ćete imati dokaz vašeg truda. Primetićete kako više ne trošite energiju na duge, besmislene razgovore i analize u potrazi za “krivcem”.

“Prava ljubav se ne zasniva na korigovanju drugih, već na radosti kada se primeti da su stvari bolje nego što smo očekivali”.

Na kraju, budite srećni i ako ste sami. Dok strpljivo čekate “onog pravog” živite svoj život kvalitetno, pronalazeći zadovoljstva u mnogim drugim stvarima.

Život je ono što vi napravite od njega.

Presipitajte svoj sistem vrednosti i potrudite se da vam očekivanja budu realna. Ako postoji put do sreće, onda naučite da upravljate emocijama, jer sve se događa u vašem umu.

“Kada volimo nemamo potrebu da razumemo šta se dešava, zato što se tada sve dešava u nama”.

Izbori koje napravite će se direktno odražavati na život koji vodite.

Stvorite najbolji mogući svet za sebe! Cenite svaki minut, svaki dan i živite kao da ne postoji sutra!

“Reci svom srcu da je strah od patnje gori od same patnje. Nijedno srce ne pati kada ide u potragu za svojim snovima “.

Citati: Paulo Coelho

 Call Now Button