Kako da lakše podnesete gubitak drage osobe?

Kako da lakše podnesete gubitak drage osobe?

 

Tuga znak da smo voleli duboko.

Nikoga nije, niti će da zaobiđe trenutak u životu kada će morati da se suoči sa gubitkom dragog bića. Trenutak suočavanja čini osećaj da vam je neko otkinuo parče mesa, a to priznaćete, užasno boli.

I samo vi možete da osetite toliku bol, i ona traje, traje…čini vam se da ništa više neće biti kao pre. Iskrena da budem, i neće.

Nekoliko proverenih načina da se lakše suočite sa gubitkom:

  • Važno je da prihvatite svoje emocije i dozvolite sebi da tugujete. Ne pokušavajte da potisnete ili ignorišete svoja osećanja, već im dozvolite da budu prisutna. Tuga je emocija koja gura prirodni proces suočavanja sa
  • Podelite svoja osećanja sa drugima. Razgovarajte sa porodicom, prijateljima ili terapeutom. Deljenjesvojih osećanja sa drugima pomaže vam da se osetite manje usamljeno i da dobijete podršku koja vam je potrebna u teškim trenucima.
  • Ponekad je korisno da se pridružite grupi za podršku koja okuplja ljude koji su prošli kroz slične gubitke.
  • Gubitak može da iscrpi vaše emocionalne i fizičke resurse, zato je važno da se brinete o sebi. Redovno jedite zdravu hranu, vežbajte, spavajte dovoljno i praktikujte tehnike opuštanja.
  • Neka draga osoba živi u vašim sećanjima. Pričajte o njima, razmišljajte o zajedničkim trenucima i čuvajte uspomene koje ste stvorili zajedno.
  • Svi smo mi različiti, pa je i proces tugovanja individualan. Nemojte sebi postavljati očekivanja o tome koliko će vam trebati vremena da se oporavite. Budite nežni prema sebi i dozvolite prostor da prihvatite svoja osećanja i procesuirate ih na način koji vam odgovara.

 

Ako se teško suočavate sa gubitkom, uvek je dobro da potražite stručnu pomoć. Terapeut može da vam pruži podršku i vođstvo kroz proces tugovanja.Call Now Button